Volunteer

“Small acts, when multiplied, can transform the world”

Howard Zinn

Vulnerable children

As an NGO it is very important to have a volunteer policy. We want to keep the quality of the project high and we want to offer the best care and safety to our children.
Volunteering has often been in the negative news in recent years. In a number of Asian and African countries orphanages are established, purely for “voluntourism”. Vulnerable children are exposed to “volunteers” who think to contribute something positive for a few days to a few weeks. However, this so-called “voluntourism” does more harm than good. These people often do not have the right qualifications to work with vulnerable children. An ever-changing group of people can be very damaging for the adhesion of children.
That is why More Africa has a special policy for volunteering. This way we as an organisation are assured of the right volunteers with the right qualifications and the right intentions.
On this page you can read more about our policies and guidelines. We are happy to welcome you to volunteer with us, once you have the right qualifications.

Guidelines for volunteering

Age

All volunteers / interns need to be at least 18 years old

Period

All volunteers / interns need to stay for a minimum of 4 weeks. This in order to avoid too many changes for the children and to keep the quality of education high. Also, for you as a volunteer / intern you need at least 2 to 3 weeks before you get to know everything within the project.

Background

NGO: We are looking for professionals in healthcare, physical therapy and/or education.
Guesthouse: For our guesthouse, we are looking for tourism, eventmanagement and marketing interns and professionals.

Values

More Africa is looking for people who are willing to work hard, don’t have a 9 to 17 mentality and people who want to learn about other cultures and respect the values of Zanzibar. When you only want to come for the parties it is better if you stay home or look for another place to volunteer.

Clothing

As a tourist, you are a guest in another country. This means you need to respect the culture and local customs.
While working at More Africa, we expect everybody to wear appropriate clothes. Appropriate means that the shoulders, belly’s and full legs are covered.

Rules

We work with houserules and a code of conduct which all volunteers need to sign. If the volunteer does not adhere to these guidelines, we may remove the volunteer from the project at any time.

Volunteering at More Africa

Working days

When you come as an volunteer / intern you will work 4.5 to 5 days per week (if school has other requirements we can always discuss this).

Stay

You will stay at our dormitory (boys and girls seperate) on our premises. There is a smal living room, 2 bathrooms with Western toilet and an outside garden. If you want to stay in a private bungalow you can do this for an additional fee.

Food

Food during workdays is provided, Bread for breakfast and lunch and a warm meal for dinner

Costs

We ask for 150EUR one-time costs. We will ask 200 EUR per week for staying with us, food during workdays, supervision, transport & pick-up service. Ticket, visa, vaccinations and internet are excluded from this price

What we offer you

Experience

A “once in a lifetime” experience

Meet new people

Meet new people, make new friends, learn about other cultures and values

Learn & Train

Learn a new language, learn to work in a different culture, learn more about yourself.
But also: share your knowledge with others, train locals, let our NGO grow

Happiness & Health

Did you know that several researches have shown that people who volunteer are happier and healthier than people who don’t?

Certificate

On request we give a certificate to volunteers who have 100% committed themselves to More Africa.

Smiles

The appreciation and smiling faces of all our children

What our volunteers say

Nadat ik de opleiding Pedagogiek had afgerond, besloot ik om 4 weken vrijwilligerswerk te gaan doen bij More Africa.
Even ertussenuit voordat ik met het echte werkleven in Nederland begon en wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb. Na een druk afstudeerjaar vond ik het heerlijk om even alles in Nederland achter te laten en in een compleet andere omgeving te komen. Van de drukte die ik gewend was, kwam ik in een land waar de woorden ‘pole pole’ (rustig aan) regelmatig gezegd werden. Dit was een goede les voor mij, maar het fijne was dat ik naast het ‘polo polo’ zo hard mogelijk kon proberen te werken bij het schooltje. Zelf zag ik dat als een goed balans. Het was een mooie uitdaging om ondanks de taalbarrière en de cultuurkloof aansluiting te vinden bij de kinderen en de leerkrachten. Ik ben er achter gekomen dat je met een open blik en non-verbale communicatie ontzettend ver kan komen. Zelf vond ik het erg leuk dat er ook nog andere vrijwilligers waren. Daardoor leerde ik in een korte tijd een heleboel leuke mensen kennen. Ook dit is erg leerzaam, want als team werkten wij veel samen en ik denk dat dat het intensief samenwerken in een (nieuw) team en in een nieuwe omgeving met een andere cultuur ervoor zorgt dat je jezelf nog beter leert kennen. Al helemaal als je verder niemand van je thuisfront in je omgeving hebt. Iets waar je denk ik je hele leven profijt van kan hebben.
Naast het werken bij het schooltje had ik de tijd om in de weekenden meer van Zanzibar te ontdekken en ook dat was geweldig! Het is een prachtig eiland, met lieve mensen en leuke activiteiten.
Ik heb dus een ontzettend fijne, leuke en leerzame tijd gehad en ik zou het iedereen aanraden om dit ook te gaan doen!

Kim

Volunteer in July 2022

Een onvergetelijke ervaring. Ik heb de afgelopen zomer 7 weken doorgebracht op het project. Ik ging naar Zanzibar toe met hoge verwachtingen en die zijn zeker overtroffen. Iedereen vindt zijn draai snel en eigen ideeën worden zeker gewaardeerd. Hierdoor werd ik elke ochtend nog enthousiaster wakker om de kinderen weer te zien en de activiteiten uit te voeren die wij, de dag van te voren, zelf hadden bedacht. Het is ongelofelijk wat voor een liefde je kan ontwikkelen voor de kinderen in zo een korte periode. Ik had nooit durven dromen dat ik zoveel over Zanzibar, de kinderen, de cultuur en mijzelf zou leren. Ik ben terug gekomen met veel nieuwe inzichten over mijzelf en de cultuur hier in Nederland. Ik heb geleerd dat hoe meer moeite jij ergens in steekt hoe meer je het ook terug krijgt en om tevreden te zijn met de middelen die je hebt. Naast les geven, spelen, heel veel knuffelen ben je ook echt een vriend en steun voor de kinderen en zij voor jou.

Wij werken van dinsdag tot zaterdag middag en tijdens je vrije dagen is er van alles te beleven. Ellen kan alle excursies, hotel overnachtingen en taxi ritten voor de vrijwilligers regelen. Ik ben heel dankbaar voor deze ervaring en zou het zeker iedereen aanraden.

Sophia

Volunteer in aug 2022
In 2018 ben ik 5 maanden werkzaam geweest op het project More Africa, hier heb ik de tijd van mijn leven gehad!
Het is het ideale project voor studenten fysiotherapie die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een geschikte Minor. Initiatief nemen wordt gewaardeerd en er word ook daadwerkelijk iets gedaan met de ideeën die je geeft. Erg leuk om zo samen met de andere vrijwilligers het project naar een hoger niveau te tillen en vooruitgang te zien.
De sfeer op het project zorgt ervoor dat je snel gewend bent. Door de lach van de kinderen ben ik elke dag met plezier aan de slag gegaan. En het mooie land, met witte standen, blauwe zee en heel vaak zon zorgen voor een hele leuke tijd.
Dankbaar voor de dingen die ik heb geleerd, de vrienden die ik heb gemaakt en de onvergetelijke ervaring!

Amy

Volunteer in 2018

Na het behalen van mijn vwo-diploma, besloot ik om een tussenjaar te nemen. Hierin heb ik het eerste halve jaar gewerkt en halverwege april vertrok ik voor vier maanden naar Tanzania. Ik heb hier eerst twee maanden vrijwilligerswerk gedaan op het vaste land van Tanzania, namelijk in Iringa. Na deze twee maanden ben ik met de ferry doorgereisd naar Zanzibar.
Hier heb ik mij zes weken ingezet voor More Africa, het mooie project van Ellen.

Hoewel ik veel affiniteit heb met kinderen, had ik voor ik naar More Africa kwam niet veel ervaring met het werken met kinderen. Ik dacht van tevoren dat dit misschien een probleem zou zijn, maar dat is het totaal niet geweest. Ik heb in de tijd bij More Africa alleen maar hele mooie nieuwe dingen mogen leren. Zo heb ik onder andere geleerd dat het leven al een stukje mooier kan zijn wanneer je elkaar helpt. Iets wat in Nederland niet vanzelfsprekend is doordat we soms op onszelf kunnen zijn. Daarnaast zijn de mensen op Zanzibar ook al zo blij met de kleine dingen in het leven, zo ook de kinderen van de school.
Hoewel de kinderen te maken hebben met een beperking en thuis weinig voorzieningen hebben, komen ze elke dag met een grote lach op hun gezicht naar school. Dit is zo mooi en fijn om te zien.
Verder was het fijn om echt je steentje bij te kunnen dragen op het project. Zo heb ik veel nieuwe lessen kunnen voorbereiden, maar ook heb ik zelf in Swahili les kunnen geven aan de kinderen.

In het weekend heb je ook nog genoeg tijd om het mooie Zanzibar te ontdekken. Ik ben (bijna) elk weekend naar een ander deel van het eiland geweest samen met de andere vrijwilligers. Zo heb ik heel wat parelwitte stranden gezien, ben ik naar Stone Town geweest en heb ik gesnorkeld.

Al met al heb ik dus een fantastische tijd gehad op Zanzibar. Ik kan het iedereen aanraden om ook voor een paar weken vrijwilligerswerk te doen bij More Africa! Ellen, heel erg bedankt voor deze geweldige tijd. Ik kom snel nog een keer terug om je prachtige project te bewonderen (:

Marit

Volunteer in 2022
See all testimonials from volunteers

Volunteerworld

Volunteer World is the world’s leading volunteering platform.
Quality Checked Organizations, Free Service & Consultancy, High Ethical Standards, Best Price Guarantee! Click on the picture to book your volunteerprogram at More Africa or send us an email at info@more-africa.com

Internships

More Africa has recognitions for different educations in the field of tourism and healthcare. We collaborate with different schools in the Netherlands.

Tourism
More Africa has recognitions for different educations in the field of tourism. For the Dutch education system More Africa offers internship placements for MBO-4 and HBO students.
More Africa has recognitions for the following MBO-4 fields:
– Travel and hospitality
– Leisure and hospitality
Besides, More Africa has a collaboration with TIO Netherlands. Both MBO-4 as HBO students are welcome to apply for an internship.

Healthcare
More Africa has recognitions for different educations in the field of healthcare. For the Dutch education system More Africa offers internship placements for MBO-4 and HBO students.
More Africa has recognitions for the following MBO-4 fields:
– Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
– Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
– Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
– Sociaal cultureel werker
More Africa has also placements for HBO students: Social Work, Occupational/Physical Therapy, Nursing, Health Innovation, and so on.

Just send us an email to info@more-africa.com if you want to know if your study is suitable for an internship at More Africa or click HERE to see all our job vacancies for interns on “stagebank.nl”

Insurances

The JoHo special isis is THE insurance for everyone who is going to volunteer abroad.
You have extensive coverage and can take out the insurance for a short period of time, but also for several years.
Even in this corona times you are covered with this insurance during your stay abroad. For more information mail us at info@more-africa.com or visit www.specialisis.nl.